- Komerční sdělení -finance
DomůRady a NávodyPřipravte se na grilovačku

Připravte se na grilovačku

Grilovací sezóna je v plném proudu a vy jste se pořád nerozhodli, který gril je pro vás ten pravý a co vlastně dokáže? Poradíme vám zorientovat se v bohaté nabídce výrobců a máme pro vás i několik tipů navíc.

Výhodou grilovačky je, že pro pohodovou atmosféru nemusíte sáhnout hluboko do peněženky a můžete si ji dopřát, kdykoli to počasí dovolí. Pokud se vyhnete levným, nekvalitním uzeninám a zapojíte do přípravy fantazii, čeká vás kulinářská odměna a blýsknete se před pozvanými.

Koše na hořící dřevo
Existuje několik způsobů, jak využít sálající teplo pro přípravu chutného občerstvení. Tím nejjednodušším je otevřený plamen.

Pokud vám za domem chybí místo, kde byste vytvořili trvalé ohniště obložené skalami, využít můžete přenosná ohniska z oceli a litiny. Mají tvar koše nebo mělké mísy na podstavci. Většinou jsou však příliš nízké na to, aby před horkem z hořícího dřeva dokázaly ochránit trávník. I když u ohniště je každý pánem opékání, možnosti tepelné úpravy jsou omezené. Oheň však otevírá prostor pro kotlík, který na gril nepoložíte.

Grily s regulací i bez
Gril využívá při tepelné úpravě sálavé teplo doutnajících uhlíků, které jsou umístěny v mělké nádobě na vysokém podstavci. Nejjednodušší výbavou je nerezavějící rošt a větrná zástěna, k příplatkové výbavě patří grilovací desky z různých materiálů, otočné rožně s motorky či víka, které umožňují propéct hrubší porce masa, udit nebo využít speciálního uspořádání topeniště při nepřímém grilování.

Jsou všestranné, avšak očekává se u nich, že jeden člověk se postará o nasycení všech ostatních. Čím důmyslněji navržený gril je, tím lépe umožňuje regulovat intenzitu tepla nad ohništěm. Jednoduchým grilem regulace chybí úplně, dobře řešené modely mají několik nástrojů pro tlumení přívodu vzduchu a tahu.

Otočný rožeň nad roštem
Rošt je zárukou toho, že kouř se stane kořením připravovaných pokrmů a dodá jim neobvyklou chuť. Pokud jej z grilu vytáhnete a vezmete s sebou do přírody, po podložení skalami si na něm budete moci grilovat i v terénu. Desky z litiny či kamene drží rovnoměrnou teplotu a zachovají v mase šťávy a tuky. Lze na nich dokonce péct palačinky či nekvašený chléb. Na roštu je v omezené míře nahradí starý pekáč či hrnec.

Výhodou otočného rožně je, že umožňuje grilování větších porcí masa, aniž byste je při pomalém grilování museli hlídat před přihořením. Pokud rádi udíte hoblinami z tvrdého dřeva a překáží vám, že na otočném rožni se maso vysuší, použijte verzi s víkem. Šťávu v mase však udrží i obyčejný alobal a vyloučení soli z marinování.

Ocel versus litina
Kvalita provedení grilů se propastně liší a odráží se nejen v jejich ceně, ale také stabilitě. Nejlevnější plechový gril se supermarketu vám zabere po vybalení 30 minut skládání a jeho stabilita při tlačení na kolečkách není přesvědčivá. Přesto přežije několik grilovacích sezón bez újmy, než se změní na nefunkční a nevzhlednou haraburdí. Ohniště je většinou chráněno smaltem, ostatní dílce barevným nástřikem, který při grilování vyhárá. U plechového grilu rozhoduje o kvalitě tloušťka použitého materiálu. Výhodou je nízká hmotnost, nevýhodou deformace tvaru při používání.

Litinové grily jsou pevné, robustní a snesou při grilování i vysokou zátěž, aniž by se poškodily či opotřebovaly. Nezničí je ani celoroční pobyt pod širým nebem. Při prudkém ochlazení či pnutí materiálu však mohou prasknout. Jejich výhodou je dlouhověkost, jsou však příliš obtížné na to, abychom je mohli nazvat mobilními.

Použití na jednou
Vzít s sebou na výlet do batohu grilovací mřížku je stejně jednoduché jako nezapomenout na nůž a zápalky, aby bylo na čem vařit. Pokud se však chystáte na cykloturu nebo krátký výlet, při kterém nebudete mít chuť shánět vhodné palivo a místo ke grilování, můžete zkusit jednorázový gril.

Vanička z hrubé hliníkové fólie je naplněna dřevěným uhlím napuštěným žhářem. Obsah je překryt kovovou mřížkou, na kterou můžete po rozpálení uhlíků začít ukládat suroviny. Výhodou je, že jej můžete podpálit kdekoli a když obsah vyhoří, skrčíte jej jako obal ze sušenek a vezmete s sebou. V nabídce je mají všechny supermarkety a svojí konstrukcí umožňují grilovat i na místech, kde jiné způsoby nepřipadají v úvahu.

Jak vybírat
Výběr by se měl vždy odvíjet od toho, co od grilu očekáváte. Pokud patříte k fanouškům zakouřených víkendových hodokvasů při pivu, hudbě a zábavě, levný plechový gril vás nezklame. Pokud však plánujete na grilu během sezóny denně připravovat oběd či večeři, dražší, kvalitnější gril je vhodnější volbou.

Jelikož u nás grilovací sezóna obvykle netrvá déle než pět měsíců, výrobci předpokládají náš zájem o mobilní řešení, která lze mimo sezónu odparkovat do šopy či garáže. Po betonových a zděných grilech sahají většinou ti, co tráví celou sezónu na čerstvém vzduchu za domem nebo se snaží vytvořit reprezentativní posezení pro přátele.

Jak připravit ohniště
Při použití třísek nebo štěpky z měkkého jehličnatého dřeva je příprava uhlíků ke grilování hračkou. Podpalte je ve tvaru pyramidy kusem papíru, naložte dostatek paliva pro vyplnění celého topeniště a poté, co plameny zmizí, můžete se pustit do grilování. Gril sice dostane zabrat, vy se však neoberete o jedinečné aroma pryskyřice.

Dřevěné uhlí hravě zapálíte pevným nebo tekutým žhářem, který byste měli používat výhradně při roztápění, před tepelnou úpravou pokrmů. Těkavé oleje beze stopy vyhoří a v uhlících nezanechají žádné pozůstatky, které by mohly později proniknout do pokrmu. Pokud se chemie straníte, k podpálení lze využít i papír a dřevěné třísky.

Brikety vyžadují při roztápění více snahy a tak je dobrou volbou startovací komín, který vytvoří potřebný tah k tomu, aby začaly doutnat. Šikovnou pomůckou je však i horkovzdušná pistole či elektrický roztápěč, které využívají topné těleso k tomu, aby brikety přiměly hořet.

Dřevěné uhlí se vyrábí vyhořením tvrdého dřeva bez přístupu kyslíku. Palivo je lehké, dobře zápalné, rychle však vyhárá. Neobsahuje žádné aromatické látky, takže příliš nemění chuť surovin při grilování.

Brikety se vyrábějí lisováním prachového uhelného odpadu a koncentrují hmotu pro delší hoření. Těžší se zapalují, oceníte je však při delších grilovačkách. Pokud máte delší dobu k přípravě, využít lze i třísky nebo štěpku z měkkého dřeva jehličnanů. Po vyhoření dřevoplynu vám zůstanou uhlíky s aroma pryskyřice.

Plyn na rozdíl od pevných paliv je zárukou dobré regulovatelnosti teploty a okamžitého grilování bez vyčkávání, příprav a popela. Obvykle využívají kamenné a litinové desky, které jsou při větších objemech surovin zárukou toho, že všechny budou stejně propečené. Daní za komfort je však chuť, jako byste jídlo připravovali v kuchyni bez žádoucí vůně doutnajícího dřeva.

Do módy se dostávají elektrické grily, u kterých se počítá se společenským grilováním přímo na stole. Ať už doma nebo venku. Elektrická spirála zahřívá desku s nepřilnavým povrchem, na které si stolovníci připraví své očekávané porce. S takovým grilem se můžete odvážit uspořádat grilovačku i na balkoně.

Aby vám jídlo neuškodilo
1.Suroviny
Zajistěte důkladné chlazení surovin do momentu jejich tepelné úpravy. Teplé počasí podporuje rozmnožování bakterií, které mohou znehodnotit mléčné výrobky a kontaminovat maso. Pokud se chystáte na výlet autem, použijte autochladničku. Pokud jedete na túru, použijte termosáčky a zmraženou gelovou náplň.

2.Hygiena
Při manipulaci se surovinami dodržujte pravidla hygieny, zvláště pokud pracujete se syrovým, marinovaným masem. Zabraňte tomu, abyste pomůcky které přišly do styku s ním používali ke krájení, ukládání či servírování grilovaných pokrmů.

3.Hmyz
Chraňte suroviny před hmyzem. V teplém počasí je přirozené, že mouchy nakladou vajíčka na čerstvě vybalené maso, které ucítí na stovky metrů. Stříhněte také na ovoce a sladké nápoje, které mohou přilákat bodavý hmyz.

4.Tepelná úprava
Dbejte o důkladnou tepelnou úpravu a propečení porcí masa, obzvláště v případě nedostatečného chlazení. Pokud je výkon grilu přislabý nebo nemáte čas na dlouhou grilovačku, předpečte maso doma v troubě. Grilováním ho prohřejete a dodáte mu zakouřený šmrnc.

5.Grilování
Snažte se zabránit zuhelnatění surovin, obzvláště těch, které obsahují vysoký podíl bílkovin a tuků. Pomozte si balíčky z alobalu nebo technikou nepřímého grilování. Používejte čistá, neznečištěná paliva, nelijte do grilu během tepelné úpravy žhář a vyhýbejte se průmyslově zpracovaným surovinám s přidanými látkami. Ujistěte se, že mřížka není znečištěna čistícími prostředky.

6.Zdraví
U masa a uzenin s vysokým podílem tuků zajistěte dostatek kyselin v přílohách. Ty zajistí rychlejší a efektivnější trávení bez velké zátěže žaludku. Nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu, hořčice a ovocné šťávy jsou správnou volbou.

7.Nápoje

  1. Vysoký obsah soli kompenzujte zvýšeným příjmem tekutin. Pokud vám při odpolední túře začnou plácnout prsty na rukou a nedokážete je zatnout v pěst, na vině je nedostatek vody v organismu, které se navázala na soli.

Nekvašený chléb: zamístěte hladkou mouku s vodou a solí tak, aby vám vzniklo jemné, hladké těsto. Po odpočinutí z něj tvarujte kuličky, které po vyválení tence upečte na roštu či plotně. Pokud se nafouknou a povrch ztmavne, jsou hotové. Servírujte s medem, bylinkovým máslem či s mladou cibulkou nasekanou v husté zakysané smetaně. Pokud z těsta vytvarujete tenké hady, omotejte je kolem rožně a opékejte nad ohněm.

Šťavnatá jehněčí s novými bramborami: jehněčí stehno naporcujte a 24 hodin marinujte ve směsi pomerančové šťávy, slunečnicového oleje, tymiánu a česneku. Kyseliny aktivují enzymy v mase, které zajistí jeho zkřehnutí a rychlejší tepelnou úpravu. Mladé brambory omyjte a zabalte překrojené do alobalu s kouskem másla, nastrouhanou mrkví a nasekanou jarní cibulkou. Balíčky s brambory grilujte na uhlících do změknutí, jehněčí na mřížce, dokud nejsou středy růžové. Servírujte horké, osolte až po ugrilování.

Jablečné lívance: z mléka, cukru, droždí, vajíčka a hladké mouky vypracujte řídké těsto, které nechte v chladničce vykynout, aby se naplnilo jemnými bublinkami. Přelijte do plastové láhve a na plotně či hliníkové misce z něj na roštu pečte lívance. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na tenké plátky, obalte v hnědém cukru, přelijte kapkou koňaku a grilujte v alobalu přímo na uhlících. Servírujte spolu.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek